Üreteropelvik Birleşke Darlığı

Üreteropelvik darlık, böbrek pelvisinin böbrek çıkışında üreter borucuklarının darlıklarına denir. Bir diğer adına ise up darlık deriz.

İdrar böbrekte yapıldıktan sonra böbreğin kalikslerine oradan da birleşerek böbreğin pelvisine gelir.

Pelviste biriken idrar üreteropelvik bileşkeden yani böbreğin pelvis çıkışını geçerek üreter borucukları ile mesaneye geçer.

Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %1-3’ünde UP darlık görülmektedir. Anne karnındaki bebeklere ultrason değerlendirmesinin artmasına paralel olarak doğum sonrası up darlık tanısında son yıllarda ciddi bir artış mevcuttur.

Anne karnında böbrekte genişleme yani hidronefroz tespit edilenlerin doğum sonrası en sık nedeni UP darlıktır.

Genellikle sol taraftadır ve erkeklerde kızlardan 2 kat daha sık görülür. %10-30 iki taraflı olabilir. Bazen bir taraf diğer taraftan daha dardır.

UP Darlık Nedenleri Nelerdir?

UP darlık genellikle doğuştandır. Anne karnında üreteropelvik darlık bileşkenin yetersiz gelişmesi, böbrek damarlarının UP bölgesini çaprazlayarak geçmesi yani damar çaprazı olması ya da UP bölgenin böbrek pelvisinden normalin dışında, daha yüksekten çıkması UP bölgesinde darlık neden olabilir.

Doğuştan olmayan sonradan gelişen UP darlıklarında sebep böbrek ve üreter ameliyatları geçirilmesi ya da tüberküloz gibi kronik enfeksiyonlara maruz kalınmasıdır.

UP Bileşke Dar Olursa Ne Olur?

UP darlığı durumunda böbrekte yapılan idrar üreter borucuklarına geçmede zorlanır. Böbrek pelvisi genişler ve idrar geçişinin zorluğuna ya da geçmesine bağlı böbrekte ciddi incelme sonucunda enfeksiyon olabilir. Bunların neticesinde böbrek yetmezliğe gider.

UP Darlık Teşhisi Nasıl Konulur?

Olguların çoğu anne karnında yani prenatal olarak ultrasonda böbreklerde genişleme olması şeklinde kendini gösterir.

Bu genişlemelerin büyük çoğunluğu UP bileşke gelişimini tamamladıktan sonra geriler.

Ancak bir kısmında UP darlık devam eder ve tedavi edilmez ise böbrekler kaybedilebilir. Sonuç olarak ilk teşhis aracı ultrasonografidir.

Sonra böbrek hasarını tespit etmek için DMSA sintigrafi, böbreğin boşaltıp boşaltmadığını anlamak için MAG-3 sintigafi yapılmaktadır.

Yeni doğanda UP darlık var ise saydığımız tetkiklerle yakından takip edilmelidir.

UP Darlık Nasıl Tedavi Edilir?

UP darlık tedavisi cerrahidir. Laparoskopik ya da açık olarak üretere bileşke çıkarılır ve böbrek pelvisine üreter borucuğu yeniden anostomoze edilir yani dikişlerle birleştirilir.

Damar çaprazı var ise çaprazlayan damarın altındaki UP damarın üstüne alınır. Laparoskopik cerrahinin en başarılı olduğu hastalıklardan birisi üreteropelvik darlık tedavisi diyebiliriz.